Mats Jonsson

Mats Jonsson

Foto: Johannes Klenell

Mats Jonsson är född och uppvuxen i Kramfors. Han har givit ut de självbiografiska serieromanerna Unga norrlänningar, Hey Princess, Pojken i skogen, I detta satans rum och Mats kamp. Pojken i skogen belönades med Norrländska litteraturpriset och Urhunden för 2005 års bästa svenska seriealbum. Hey Princess har även givits ut i USA.


Han har även givit ut den 26-sidiga prosaboken Apburen (Orosdi-Back 2012) och barnboken Monstren i skogen (Alfabeta, 2013).


2017 nådde Mats en ny och större publik med Nya Norrland, om den växande klyftan mellan stad och landsbygd och den ekonomiska och befolkningsmässiga dräneringen av framförallt Norrlands inland.


2003-2018 var han redaktör för Galago, han har även medverkat med serier och texter i tidningar som Dagens Nyheter, Aftonbladet och Arbetet.


2019 kom Mats ut med sin första kapitelbok, Blod i gruset (Alfabeta 2019).

Blod i gruset

"Otroligt gripande läsning med många lager (...) Det är så smart och spännande." Vi läser


Ända sedan Mats var liten har han varit vän med Lasse och Ing-Mari, det gamla paret i huset nere i backen. Men en kväll när Lasse vaknar på soffan skriker han av skräck och griper tag i Mats arm så hårt att det blir ett rött märke.


Varför drömmer Lasse mardrömmar? Varför skriker han om "blod i gruset"? Mats söker efter svaren i Lasses ungdom och i traktens dramatiska historia. Klasskompisen Arlene verkar veta något, men vill först inte hjälpa till. Varför är hon så arg på Mats? Och vad är det hon skriver i sin svarta bok?

Ibland som fiender, ibland som motvilliga vänner, spårar Mats och Arlene Lasses historia ändå tillbaka till en vårdag för länge sedan. Den dagen då fyratusen människor marscherade rakt in i elden från soldaternas gevär och kulsprutor.


Mats Jonsson berättar med lätt hand och stor inlevelse om hur en historisk händelse kan påverka livet för flera generationer.


Blod i gruset hamnar på andra plats när DN:s kritiker listar årets bästa böcker


Blod i gruset är Mats Jonssons första kapitelbok.

Nya Norrland

I serieromanen Nya Norrland kastar sig Mats Jonsson handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som som en av vår tids avgörande konflikter. När hans familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv längs huvudgatan.


Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa. Med vrede och svart humor skildrar Mats Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till Telefonplan i Stockholm, där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelaktiga friskolor.


I sitt sökande efter Telefonplans själ wallraffar han i bostadsrättsföreningens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrerar Konstfack. På jakt efter en strimma hopp för det döende Bollstabruk intervjuar han politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater. Han pratar med högstadieelever, asylsökande och SD-väljare. Fikar med ortens eldsjälar. Frågar sina föräldrar varför de blev så arga när han flyttade, och går på företagsgala i Folkets hus där han en gång dansade sin första tryckare.


I Nya Norrland fortsätter den skildring av hans eget liv som Mats Jonsson påbörjat i hyllade serieromaner som Mats kamp och Hey Princess, nu med fokus på den utflyttades skuldkänslor över att vara en del av det problem man försöker bekämpa.


Resultatet är en lika bred som personlig samtidsskildring som försöker svara på frågan Var uppstår Sveriges välstånd, och vart tar det vägen ?

Emelie Nicklasson och jag

Huset som Emelie Nicklasson bor i är rosa. Och det är inte det enda som är speciellt med henne. Fröken älskar Emelie. Det gör nog Mats också, men det jobbiga är att hon räcker upp handen lika ofta som han. Hon vet lika mycket som Mats, och har läst lika många böcker.

Hur gör man för att bli vän med någon som är bäst på allt, snällast av alla och så populär att till och med de tuffa killarna i fyran är snälla mot henne? Hur ska Mats få Emelie att förstå att han är precis som hon, bara mindre söt och inte lika poppis? Emelie Nicklasson och jag är den fristående fortsättningen till kritikerhyllade Monstren i skogen och Världens räddaste katt.

Världens räddaste bok

"Världens finaste bok." /Gunilla Brodrej, Expressen Mats Jonssons är tillbaka med en efterlängtad andra del i sin självbiografiska serie om barndomen.


Mats allra bästa vän heter Rosa Jansson. Hon lyssnar när Mats berättar sina tankar och hemligheter, och varje natt sover hon på hans fötter. Men när det kommer besök gömmer sig Rosa under soffan, för hon är rädd. Världens räddaste katt. Mats har också en rädsla - att Rosa ska springa bort i den stora skogen bakom huset eller bli överkörd av timmerbilarna som dundrar förbi Stensätter på väg mot fabriken.


Och en dag är hon spårlöst försvunnen och kommer inte tillbaka ... Världens räddaste katt handlar om kärleken till ett djur, om den hjärtslitande sorgen när man förlorar det. Och glädjen när en ny liten kattunge kommer in i ens liv.


Men är det ens möjligt att lära sig att älska en katt som inte är Rosa Jansson.


"Mats Jonsson skriver fint både om det ensamma barnet och om relationen mellan människa och katt, och lyckas göra något såväl egensinnigt som allmängiltigt." /Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Monstren i skogen

Monstren i skogen är serieförfattaren Mats Jonssons första bok för barn. Han utgår från barndomsåren i Stensätter i Norrland och den skräck som låg på lur i skogen bakom huset.


Liksom i den hyllade serieromanen Pojken i skogen (2005), är perspektivet konsekvent barnets. Hur kändes det när Mats mötte monstren i skogen? Vad tänkte han när han satt hos psykologen? Både fobier och psykologbesök har sin plats i barnlitteraturen. Man behöver varken bo på landet eller ha fobier för att känna igen sig i Mats rädslor, glädjeämnen och funderingar.


Mats Jonsson har förmågan att nå det allmängiltiga genom det mest personliga. Alla som läst hans serieromaner för vuxna kommer att känna igen sig. Monstren i skogen är den första boken om Mats. I serien får vi se mer av hans värld. Skolan, där han både mobbar och blir mobbad.


Flickan i klassen som får honom att känna sig utvald och värdelös på samma gång. Det magiska biblioteket och kärleken till hans bästa vän, katten Rosa, och sorgen när hon dör. Det lilla huset i backen med världens snällaste tant och farbror som luktar sprit.

I detta satans rum

I detta satans rum är en bok om hur vänskap och beundran blir till förakt, och om hur kärlek vänds till skam. Det är också en bok om att vara ung i en främmande storstad en ledig eftermiddag när luften är hög och klar.


Det satans rummet är beläget i ett studenthotell i London, dit Mats Jonsson åker med sin journalistklass hösten 1994. Under fem intensiva veckor tär ett tjugotal unga människor på varandras tålamod, super, slåss, gråter och hånglar. De inneboende spänningarna i gruppen går inte att stoppa och Mats tvingas välja mellan att förlora en vän eller att förlora det sista han har kvar av sin självrespekt.

Pojken i skogen

Pojken i skogen (2005) är en lika smärtsam som magisk barndomsskildring från Ådalen.


Boken belönades med Norrlands litteraturpris och Urhunden för åretsbästa svenska seriealbum.
Den här utgåvan innehåller även en lång, tidigareopublicerad intervju från 2006 om arbetet med boken.

Hey Princess

Hey Princess (2002) är en modern klassiker. En tecknad generationsroman om kärlek, indiepop och att vara ung, nyinflyttad stockholmare på 90-talet.


Denna utgåva innehåller 70 sidor extramaterial, bland annat hela serieboken I detta satans rum (2008) och nytt förord av Jessika Gedin.


Den optimala 90-talsungdomsskildringen. GP

Mats kamp

Mats kamp (2011) är på samma gång en brutalt ärlig föräldrahandbok i serieform och ett glödande angrepp på den urbana medelklassens privilegier och statusjakt. Den här nya utgåvan innehåller även två noveller skrivna vid den tid då boken utspelar sig.


"Det är skarpt och vackert och gör oupphörligen ont." DN

Unga Norrlänningar

Olycklig kärlek, svartklädda ungdomar och rotvältsfobi är viktiga beståndsdelar i Mats Jonssons serier. Han gör tveklösa nedslag i sitt eget liv, och lyfter obarmhärtigt fram minnen från barndomen, gymnasieårens sökande efter mening och en ung mans excentriska upptåg i Stockholms uteliv.


Unga norrlänningar är en av de mest självutlämnande serieböcker som givits ut i Sverige. Mats Jonssons familj, vänner och kärlekar exponeras i ett inte helt smickrande ljus. Han räds inte heller att lyfta fram dåliga sidor hos sig själv och framställa sig som godtrogen, inbilsk, ständigt kärlekstörstande och tämligen ful.


De starka, naivistiska teckningarna visar upp människorna i all sin skröplighet, och bidrar samtidigt till att ge serierna en sublim och finstämd humoristisk patina.